Oorproppen

Oorproppen

Wat zijn oorproppen?

Oorsmeer (cerumen) wordt aangemaakt door oorsmeerklieren in de huid van de gehoorgang en bestaat uit talg, keratine en haartjes. Cerumen heeft enkele functies waaronder: bescherming tegen uitdroging en vocht, zuurteregulatie voor bacteriën, verdediging tegen slechte schimmels en bacteriën en het naar buiten meedragen van ongewenste stoffen. De gehoorgang heeft een zelfreinigend mechanisme waarbij oorsmeer op een natuurlijke manier naar buiten wordt gebracht. Hierbij heeft her oor normaal gezien helemaal geen hulp van buitenaf nodig.

Bij sommige mensen loopt het zelfreinigend proces verkeerd waarbij de aangemaakte oorsmeer niet vlot genoeg naar buiten wordt geleid. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mensen met veel oorhaar, smalle gehoorgangen, eczeem, bij mensen die wattenstaafjes verkeerd gebruiken of bij het ouder worden waarbij de samenstelling van de cerumen verandert. De oorprop kan dan leiden tot (conductief) gehoorvermindering, tinnitus en een vol gevoel. Mensen met oorproppen worden doorverwezen naar de arts die het oor zal uitspuiten.

Afwijzing van afdrukname bij oorproppen

Een oorprop is een belangrijke reden om een aanmeting niet door te laten gaan. Als de productspecialist namelijk een watje wilt plaatsen en aanmeetpasta wilt injecteren in de gehoorgang ontstaat het risico dat de harde en soms scherpe oorprop nog meer naar binnen wordt geduwd en het trommelvlies zal beschadigen. Daarnaast zal de oorafdruk niet representatief genoeg zijn om er een goede otoplastiek van te maken.

Als Tympro binnenkort zal langskomen om oorafdrukken te nemen is het aangewezen voor mensen die regelmatig oorproppen hebben om (vlak) voor de afspraak eens langs te gaan bij de huisarts om de oorprop te verwijderen. Anders is er een risico dat de medewerker en de productspecialist een tweede keer een aanmeetafspraak moeten maken met elkaar. Houd elkaar dus goed op de hoogte over de aanmeetmomenten van Tympro.

Gebruikers staan centraal Neem contact op
Gebruikers staan centraal Neem contact op